Muziektheater

Carla Hardy maakt in samenwerking met Lalla Weiss en het Roma Heina Miranda trio speciaal voor Deventer een nieuwe muziektheatervoorstelling in de traditie van oral history en muziek.

De voorstelling laat zien hoe de geschiedenis van Roma en Sinti haar sporen heeft nagelaten; een gemeenschap, begenadigd met talenten en opgezadeld met trauma’s die van generatie op generatie worden doorgegeven. Hoe doe je mee in een maatschappij die je liever ziet gaan dan komen?

Met deze voorstelling verbreken we de stilte en maken we kennis met een gemeenschap die gekenmerkt wordt door een enorme veerkracht, samenhorigheid, levenslust en humor.


Lalla Weis (Den Haag, 1961) is een Nederlands activiste die zich inzet voor de rechten van de Sinti en Roma in Nederland. Na haar jeugd in Dieren woonde zij vanaf haar elfde in Best, aanvankelijk in een woonwagen, en later in een huis. Ondanks de cultuur van de Sinti en Roma, waarin het soms heel lastig is om als vrouw naar voren te treden, en ondanks dat zij al op haar elfde van school ging, ontwikkelde zij zich tot een van de meest vooraanstaande Sinti- en Roma leiders in Nederland.

Ook buiten Nederland wordt haar expertise erkend; zo werd ze in 2007 uitgenodigd om een commissie van het Europees Parlement toe te spreken.

Met filmmaker Bob Entrop maakte ze verschillende documentaires.

Weiss organiseerde verscheidene herdenkingsreizen naar concentratiekamp Auschwitz, waar in de Tweede Wereldoorlog honderden Nederlandse Sinti en Roma werden vergast, waaronder veel familie van Lalla.

In 2006 werd Lalla Weiss benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar inzet voor de gemeenschap.


Roma Heina Mirando begon op zesjarige leeftijd zijn vioolstudie. De eerste jaren kreeg hij voornamelijk les van zijn Tata (= vader) en privé-leraren. Thuis was er een aparte kamer ingericht om te musiceren. Een kamer vol muziekinstrumenten; van een vleugel tot een contrabas. Hier is voor Roma Heina Miranda de basis gelegd voor de muziek.

Op 14 jarige leeftijd mocht Roma Heina voor het eerst meespelen in het orkest van zijn beroemde vader; het Koninklijke Zigeunerorkest Tata Miranda. Op 17 jarige leeftijd was hij de Primas. Toen hij 18 was maakte hij zijn eerste LP bij platenmaatschappij CBS samen met zijn familie. Roma Heina heeft ongeveer 30 jaar met zijn Tata samen gespeeld. Toen zijn Tata (Meissel Mirando) in 1996 overleed is Roma Heina Mirando onder zijn eigen naam verder gegaan. Het voltallige orkest bestaat uit 11 getalenteerde musici!

Kijk op www.sintimuziek.nl


Locatie: Etty Hillesum Centrum in Deventer

Adres: Roggestraat 3, 7411 EP te Deventer

Toegang: Gratis, pay what you want

Locatie en tijden: https://www.oncewewerebirds.nl/agenda/